Sfaturi: alimentatie si miscare pentru greutatea potrivita

Dupa ce am tot urmarit diversi doctori specialisti in nutritie, unii mai in varsta, altii mai tineri, unii de pe plaiurile mioritice, altii din tari mai civilizate, am tras cateva concluzii pe care as vrea sa le scriem „pe foaie”. Foarte multi ne confruntam cu obezitatea si cu mari dubii in ceea ce priveste calitatea alimentelor pe care le consumam. Societatea, mall-urile si supermarketurile nu prea ne vor slim, iar farmaciile nici atat!

Pentru a ajusta greutatea corporala cel mai important lucru este miscarea. Evit sa spunem ca trebuie „sa slabim”, asta e simptomul oamenilor bolnavi. E de preferat: sa umblam putin la greutate.

Imi amintesc ca Doctor Oz spunea intr-o emisiune tip talk show ca „exercitiile fizice nu sunt negociabile„, adica e musai sa le facem. Cred ca toti am mers in cateva sali de fitness si sau am mai lucrat acasa cu greutati sau biciclete statice cumparate din magazine tip Decathlon, dar consider ca mersul pe jos alert / grabit timp de o ora pe zi este extrem de important. Acasa poate nu ai mereu dispozitia necesara sa lucrezi anumite grupe de muschi cu ganterele. Sa fim sinceri, acasa, vine partenerul sau partenera si iti zice „alta treaba nu mai avem decat sa facem muschi”; hai ca e chiuveta infundata! 🙂 La sala de forta, pe de alta parte, mai miroase a transpiratie, sau e aer inchis, pentru ca unele salile nu sunt foarte bine aerisite. Cunosc chiar persoane care au facut negei pe la maini de la diferite aparate pe care le-au folosit la unele sali de forta bagate prin diferite beciuri.

Deci, prima si cea mai importanta idee pe care trebuie sa o retinem este ca trebuie sa mergem cat mai mult si mai des pe jos, pentru ca mersul pe jos este foarte sanatos!

Mersul alert ne face sa transpiram, ceea ce este foarte bine pentru organism. Caile respiratorii care sunt adeseori infundate se vor desfunda pentru ca aerul inspirat cu mai multa putere, datorita efortului, va face sa expectorati si sa eliberati caile nazale. Dupa cateva zile de astfel de ture de mars fortat – asa se mai numeste mersul grabit, alert-, veti vedea in mod clar pe cantar diferenta de kilograme.

Tot legat de mersul pe jos alert, e bine de stiut ca marsul fortat consuma mai multe calorii decat alergatul si mai are un avantaj, acela ca articulatiile nu preiau socuri mari datorita faptului ca suntem supraponderali, asa cum se intampla la alergat, articulatiile fiind mai protejate in cazul plimbarilor.

Si mersul pe bicicleta este foarte sanatos, acesta antrenand cele mai mari grupe de muschi, ale picioarelor. Este stiut faptul ca oboseala musculara este sfanta, pentru ca muschii pusi la treaba vor consuma zaharul din sange si astfel evitam diabetul. Plimbarile cu bicicleta prin parcuri au si avantajul aerului curat, puternic oxigenat de vegetatie (recomandat). Oboseala musculara ne ajuta sa dormim mai bine, ne creste pofta de mancare, iar organismul per ansamblu se trezeste la viata.

Daca partea de miscare am inteles-o, ca este imperativ sa mergem pe jos si este si foarte sanatos, acum vom discuta si cate ceva despre alimente.

Legat de mancare, oameni buni, in primul rand reduceti dimensiunea portiilor. Nu mai mancati „din oala” si nici nu mai umpleti farfuria de 2-3 ori cu mancare de cartofi! Ati inteles ideea: portii mici inseamna calorii mai putine ingerate. Ca sa incepi sa ajustezi greutatea corporala trebuie ca balanta energetica sa fie tinuta sub control. Si ce inseamna asta cu „balanta energetica„? Pai e simplu: cata mancare bagi, se numeste aport de calorii, iar miscarea pe care o faci trebuie sa consume aceste calorii, pentru ca daca bagi multe calorii / multa mancare si nu consumi aceasta energie, clar caloriile in plus sunt transformate in grasime. Deci, daca stii ca petreci mai mult pe scaun pe la birou, mai usor cu shaorma si fast food-ul, si inlocuieste-le de preferat cu fructe, legume, seminte, proteine si cat mai putina paine si paste.

Cea mai buna si cea mai sanatoasa paine este painea cu maia: are si un gust bun si este si foarte sanatoasa, dar nu trebuie consumata in loc de mancare, asa cum fac multi. O felie de paine la o masa, in total trei felii de paine pe zi.

Puneti in frigider numai mancare sanatoasa. Cand iti vine foame … ghici ce! Ai in frigider broccoli si aia mananci. Daca ai pus in frigider salam si broccoli, apoi sa fii sigur ca, atunci cand iti vine foame, tragi la salam, si nu la broccoli. Sa ai mereu fructe in casa: banane, mere, prune – care sunt foarte sanatoase.

Incearca avocado! Nu este chiar asa de rau la gust, desi prima senzatie va fi ca mananci crema de ghete (avocado este usor gretos, untos, dar foarte sanatos). Avocado merge combinat cu iaurtul grecesc sau kefir pentru ca in aceasta combinatie se pierde textura ciudata a fructului avocado.

Un alt sfat pentru fructele si legumele care sunt mai greu de consumat asa cum sunt ele, de genul avocado, sfecla rosie, morcovul. Aceste merg mixate la blender impreuna cu o portocala si un mar.

Deci un avocado, un mar si doua portocale bagate frumos la blender ne dau vitamine si fibre si ajuta stomacul sa nu mai consume prea multa energie cu digeratul lor. Blenderul este foarte, foarte bun pentru ca pastreaza pulpa fructelor, spre deosebire de storcator, care scoate doar sucul, iar fibrele le arunca. Sucul, acel piure facut la blender, trebuie consumat in cateva ore pentru ca oxideaza foarte repede (isi schimba culoarea, devine inchis).

Sa retineti ca, daca scoateti aproape de tot painea din alimentatie, se va vedea imediat in prima luna la cantar. Painea, din pacate, nu ofera valori nutritive organismului. Umbla o vorba ca painea prosteste. Asta nu stiu cat este de adevarat, dar painea are rolul sa umfle burta si cam atat. Sa retineti acest aspect, ca painea este precum hartia igienica uda: zero nutrienti in corp, doar ca ne face sa credem ca suntem mai satui. Si inca ceva: poti sa mananci mult si prost, sa ai o burta imensa si totusi sa fii subnutrit, analizele medicale sa fie foarte proaste: anemie, etc.

Incheiem prin a spune ca uneori senzatia de foame se poate potoli cu un pahar cu apa. Nu mancati intre mese nimic si mancati la ore exacte pentru a avea o sanatate de fier. Pierderea kilogramelor va veni de la sine cu miscare, portii mici si multe verdeturi.