Papila gustativa e prostuta

De fapt, papila gustativa a fost corupta de aromele inventate in epoca moderna, arome false, la propriu, pe care la gasim in produsele alimentare. Cel mai bun exemplu in acest sens este inghetata. Numai cand te gandesti la inghetata de pepene galben sau de cacao si parca deja ii simti gustul rece si aroma aproape mai puternica decat cea naturala.

Inghetata dar si alte produse care contin mult zahar si arome care imita pe cele naturale, sunt bombe calorice – asta insemnand numar extrem de mare de calorii dar fara valoare nutritiva si care consumate frecvent duc, in mod clar, la obezitate. Da, ne plac inghetata si sucurile acidulate pentru ca ne gadila papila gustativa. E foarte placut pentru limba, care transmite la creier satisfactia gustului, dar aromele sunt fake, nu este nimic natural acolo. Mereu vedem pe eticheta „aroma identic naturala” sau „cu aroma de mar” sau „gust de piersica” – acolo doar se imita gustul si nimic mai mult.

Bun, si ce este de facut? Acum nu cautam sa demonizam o biata inghetata consumata vara la cornet pe malul marii, la plaja, sau un suc la pahar, cand afara este foarte cald. Dar nu exagerati cu consumul de produse cu arome artificiale, asta ar fi ideea. Si, ca sa dam un raspuns clar la „ce este de facut” pai am putea sa luam o inghetata si sa o savuram foarte incet sau dintr-un pahar de cola sa sorbim cate putin. Mai ales aceste produse cu arome artificiale si dulciurile in general, nu se infuleca asa cum mananca un caine lup atunci cand ii este foame. Ati vazut cum mananca un caine lup mancarea? Uneori nici nu o mai mesteca daca nu are oase, arunca haleala direct in mate. Ei, la fel si noi! Nu mancam inghetata ca si cum am vrea sa o aruncam direct in stomac sau chiar mai departe de el, direct in mate. Da, o inghetata se savureaza, dam timp papilei gustative sa fie in al noulea cer, ii dam timp sa se bucure chiar si de acest gust fals pana la urma.

Pofta de mancare si gustul sunt strans legate de papila gustativa si de creier pana la urma, si ne cerem scuze dragutelor de papile gustative ca le-am numit „prostute” pentru ca ele de-a lungul timpului ne-au ajutat sa supravietuim, sa deosebim gustul dulce si sanatos al mierii de albine de plantele otravitoare care erau intepatoare pe limba. Doar ca papilele gustative au fost deturnate efectiv, au fost inselate de aceste arome moderne studiate in laborator de chimisti care le-au facut sa imite atat de bine gustul dar si mirosul unor fructe, incat mancam pe nerasuflate chestii care pe termen lung dauneaza in mod cert sanatatii.

Iata cum limba simte, prin papilele sale gustative, gusturile: acrul de la o lamaie – pe laterale, savoarea (umami) – partea centrala a limbii, gustul sarat il simte pe etremitati, dulcele – in varful limbii si amara la baza limbii (acolo unde simtim cel mai puternic gustul unui medicament / pastila pe care trebuie sa o inghitim cand suntem raciti). Toate aceste chestiuni au fost studiate si specialistii au invatat sa dribleze papilele gustative. Aveti mare grija cu ce va „delectati”!